Basis haaksteken

Om te beginnen met haken is het handig om een aantal basis haaksteken te kennen. Deze steken komen veel voor in haakpatronen. Haakpatronen zijn soms beschreven in woorden, maar soms ook schematisch met symbolen. In onderstaande tekst en vidoe'sis is te zien hoe je lossen, vasten, halve vasten, stokjes, halve stojes en dubbele stokjes haakt. Deze basis haaksteken zijn zowel beschreven in woorden inclusief afkortingen, als ook in de universele symbolen.

Lossen haken

Om te kunnen beginnen met het haken van lossen, zet je eerst een opzet-lus op je haaknaald. In onderstaand filmpje is te zien hoe je een opzet-lus maakt, en vervolgens een ketting lossen haakt. Veel haakwerken begint met een ketting van lossen, wat niks anders is dan een aantal lossen achter elkaar. Op de ketting haak je dan verder met bijvoorbeeld vasten of stokjes. Een ketting van lossen is vaak de basis voor vierkante lapjes, maar kan ook gebruikt worden voor rondjes of bijvoorbeeld armbandjes. In haakpatronen wordt een losse afgekort tot l. In het Engels wordt een losse steek chainstitch (cs) genoemd. In de tabel onderaan deze pagina vind je ook het symbool voor een losse.

Bij het haken van lossen, steek je de haaknaald door de (opzet)lus. Vervolgens haal je de draad om de naald en zitten er 2 lussen om je haaknaald. Trek dan de laatste gemaakt lus, door de andere lus heen. Zo heb je 1 losse gehaakt. Voor het haken van de 2e losse, zit je haaknaald nog door de lus van de 1e lossen. Nu hoef je dus alleen de draad om de naald te slaan. Trek dan de laatste gemaakt lus, door de andere lus heen. Zo heb je de 2e losse gehaakt. Haak op deze manier een ketting van lossen. In een patroon staat altijd aangegeven uit hoeveel lossen je ketting moet bestaan. Hierbij wordt de lus die nog op je haaknaald zit niet meegeteld.

Vasten haken

Vasten zijn veel gebruikte haaksteken. Je kan zowel vasten als halve vasten haken. Vasten worden ingestoken in bestaande lussen, bijvoorbeeld die van een ketting of van een eerder gehaakte rij vasten. Vasten zijn korte en stevige steken. In haakpatronen wordt de vaste afgekort tot v. In het Engels wordt de vaste steek double crochet (dc) of single crochet (sc) genoemd. In de tabel onderaan deze pagina vind je ook de symbolen die voor een vaste gebruikt worden.

Bij het haken van een vaste zit er al een lus om je haaknaald (van de vorige steek) en steek je de haaknaald door een lus, bijvoorbeeld een losse van de ketting. Vervolgens haal je de draad om de naald en zitten er 3 lussen om je haaknaald. Trek dan de laatst gemaakte lus, door de middelste lus op je haaknaald. Sla de draad weer om de naald en zitten er weer 3 lussen om je haaknaald. Trek dan de laatst gemaakte lus door de 2 andere lussen heen. Zo heb je 1 vaste gehaakt. Voor het haken van de 2e vaste, steek je de haaknaald weer door een lus, bijvoorbeeld de volgende losse van de ketting. Vervolgens sla je de draad om de naald en zitten er 3 lussen om je haaknaald. Trek dan de laatst gemaakte lus, door de middelste lus op je haaknaald. Sla de draad weer om de naald zodat er weer 3 lussen om je haaknaald zitten. Trek dan de laatst gemaakte lus door de 2 andere lussen heen. Zo heb je de 2e vaste gehaakt.

Wanneer je vasten haakt in een ketting van lossen, sla dan voor de eerste vaste, 1 losse over (tel de losse op de haaknaald niet mee).  Dus steek in de 2e losse van de ketting, vanaf de haaknaald geteld. Wanneer je een rechthoekig lapje haakt en je haakt een nieuwe rij van vasten  (op een eerdere rij van vasten of stokjes bijvoorbeeld) haak dan eerst 1 keerlosse. De keerlosse zorgt ervoor dat ook de 1e vaste net zo lang is als de andere vasten. Je krijgt dan een mooi recht lapje.  

Halve vasten haken

De halve vaste lijkt op de vaste maar deze steek is net iets korter dan de vaste. In haakpatronen wordt de halve vaste afgekort tot hv.  In het Engels wordt de halve vaste ook wel single crochet (sc) of slipstitch (sl.st) genoemd. In de tabel onderaan deze pagina vind je ook de symbolen die voor halve vaste gebruikt worden.

Ook bij het haken van een halve vaste zit er al een lus om je haaknaald (van de vorige steek) en steek je de haaknaald door een lus, bijvoorbeeld de losse van de ketting. Vervolgens haal je de draad om de naald en zitten er 3 lussen om je haaknaald. Trek dan de laatste gemaakt lus door de 2 andere lussen heen. Zo heb je 1 halve vaste gehaakt. Voor het haken van de 2e halve vaste, steek je de haaknaald weer door een lus, bijvoorbeeld de volgende losse van de ketting. Vervolgens haal je de draad om de naald en zitten er 3 lussen om je haaknaald. Trek dan de laatst gemaakte lus, door de 2 andere lussen heen. Zo heb je de 2e halve vaste gehaakt.

Stokjes haken

Ook Stokjes zijn veel gebruikte haaksteken. Je kan ‘gewone’ stokjes, halve stokjes en dubbele stokjes haken. De halve stokjes zijn het kortst, stokjes iets langer, en dubbele stokjes het langst. Stokjes geven een wat open/ luchtige structuur. Door stokjes met losse af te wisselen kan je bewust gaatjes creëren in je haakwerk, in een bepaald patroon of over de hele rij van je haakwerk. Dit geeft een bijzonder effect waar soms nog weer met een ander kleur draad door de gaatjes heen geweven wordt. Kortom er zijn heel veel mogelijkheden. In haakpatronen wordt een stokje afgekort tot s. In het Engels wordt een stokje treble (tr) of double crochet (dc) genoemd.

Bij het haken van een stokje zit er al een lus om je haaknaald (van de vorige steek) en haal je eerst de draad om de haaknaald. Vervolgens steek je de haaknaald door een lus van het haakwerk, bijvoorbeeld de losse van de ketting. Nu zitten er 3 lussen op de haaknaald. Haal nogmaals de draad om de naald, nu zitten er 4 lussen op de haaknaald. Trek dan de laatst gemaakte lus door 1 lus op je haaknaald. Nu zitten er weer 3 lussen op de haaknaald. Sla de draad weer om de naald, zodat er weer 4 lussen op de haaknaald zitten. Trek dan de laatst gemaakte lus door 2 lussen. Nu zitten er nog 2 lussen op je haaknaald. Sla de draad weer om de naald, nu zitten er 3 lussen op je haaknaald. Trek dan de laatst gemaakte lus door de laatste 2 lussen.  Zo wordt 1 stokje gehaakt.

Wanneer je stokjes haakt in een ketting van lossen, sla dan voor het eerste stokje 3 lossen over (tel de losse op de haaknaald niet mee). Dus steek in de 4e losse van de ketting, vanaf de haaknaald geteld. Wanneer je een rechthoekig lapje haakt en je haakt een nieuwe rij van stokjes (op een eerdere rij van stokjes of vasten) haak dan eerst 3 lossen als keerstokje. Het keerstokje zorgt ervoor dat ook het 1e stokje net zo lang is als de andere stokjes. Je krijgt dan een mooi recht lapje.  

Halve stokjes haken

Halve stokjes zijn iets korter dan ‘gewone stokjes’. In haakpatronen wordt een half stokje afgekort tot hs. In het Engels wordt een half stokje half treble (htr) of half double crochet (hdc) genoemd.

Bij het haken van een half stokje zit er al een lus om je haaknaald (van de vorige steek) en haal je eerst de draad om de haaknaald. Vervolgens steek je de haaknaald door een lus van het haakwerk, bijvoorbeeld de losse van de ketting. Sla nogmaals de draad om de naald, nu zitter er 4 lussen op de haaknaald. Trek dan de laatst gemaakte lus, door 1 lus op je haaknaald. Sla de draad weer om de naald, nu zitten er weer 4 lussen op de haaknaald. Trek dan de laatst gemaakte lus door alle 3 de lussen. Zo heb je 1 half stokje gehaakt. 

Wanneer je halve stokjes haakt in een ketting van lossen, sla dan voor het eerste halve stokje 2 lossen over (tel de losse op de haaknaald niet mee). Dus steek in de 3e losse van de ketting vanaf de haaknaald geteld. Wanneer je een rechthoekig lapje haakt en je haakt een nieuwe rij van halve stokjes (op een eerdere rij van stokjes of vasten) haak dan eerst een 2 lossen als keerstokje. Het keerstokje zorgt ervoor dat ook het 1e halve stokje net zo lang is als de andere halve stokjes. Je krijgt dan een mooi recht lapje.  

Dubbele stokjes haken

Een dubbel stokje is dubbel zo lang als een ‘gewoon stokje’. In haakpatronen wordt een dubbel stokje afgekort tot ds. In het Engels wordt een dubbel stokje double treble (dtr) of triple crochet (trc) genoemd.

Bij het haken van een dubbel stokje zit er al een lus om je haaknaald (van de vorige steek) en haal je eerste de draad 2 keer om de haaknaald. Vervolgens steek je de haaknaald door een lus van het haakwerk, bijvoorbeeld de losse van de ketting. Nu zitten er 4 lussen op de haaknaald. Sla nogmaals de draad om de naald, nu zitter er 5 lussen op je haaknaald. Trek de laatst gemaakte lus, door 1 lus op je haaknaald. Sla de draad weer om de naald, nu zitten er weer 5 lussen op de haaknaald. Trek dan de laatst gemaakte lus door 2 de lussen. Sla de draad weer om de naald, nu zitten er weer 4 lussen op de haaknaald. Trek dan de laatst gemaakte lus door 2 de lussen. Sla de draad weer om de naald, nu zitten er nog 3 lussen op de haaknaald. Trek dan de laatst gemaakte lus door 2 lussen. Zo wordt 1 dubbel stokje gehaakt. 

Wanneer je dubbele stokjes haakt in een ketting van lossen, sla dan voor het eerste dubbele stokje 5 lossen over (tel de losse op de haaknaald niet mee). Dus steek in de 6e losse van de ketting vanaf de haaknaald geteld. Wanneer je een rechthoekig lapje haakt en je haakt een nieuwe rij van dubbele stokjes (op een eerdere rij van stokjes of vasten) haak dan eerst 5 lossen als keerstokje. Het keerstokje zorgt ervoor dat ook het 1e dubbele stokje net zo lang is als de andere dubbele stokjes. Je krijgt dan een mooi recht lapje.  

Haaksteken

NL

Afkorting

NL

Haaksteken Engels

(UK)

Haaksteken Engels

(USA)

Haak symbolen

Universeel

Losse l
Chainstich (ch)
Chainstich (ch)
losse
Vaste v
Double crochet (dc)
Single crochet (sc)
Vaste 1of Vaste 2
Halve vaste  hv Slipstitch (sl.st) of single crochet (sc) Slipstitch (sl.st) halve vaste 2ofhalve vaste 1
Stokje  s Treble (tr)
Double crochet (dc)
Stokje 2ofStokje 1
Half stokje  hs Half treble (htr)
Half double crochet (hdc)
Half stokje 1ofHalf stokje 2
Dubbel stokje  ds Double treble (dtr)
Triple crochet (trc)
 dubbel stokje 1ofdubbel stokje 2

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.